Tusentals passagerare väntar vid 21-tiden på stationen i Eslöv efter att en kontaktledning rivits ner och stoppat all trafik mellan Tjörnarp och Hässleholm. Foto: Johan Nilsson/Scanpix.
Skåne

Andra spåret öppnas sent ikväll

Trafikverket: ”Vi måste byta mer bärlina”
2:00 min

Hela dagen idag har det varit störningar i tågtrafiken på grund av den nedrivna kontaktledningen utanför Tjörnarp som igår stoppade alla tåg. Endast ett spår är nu öppet på sträckan, och tidigast klockan 22.30 fredag kväll kan det vara full trafik igen på båda spåren.

All tågtrafik mellan Hässleholm och Höör stod stilla under torsdagskvällen. Först vid ettiden på natten öppnades det ena spåret.

 Tusentals resenärer drabbas när strul på rälsen tvingade dem att ta ersättningsbussar. Och missnöjet från resenärerna har varit stort. Skånetrafiken får kritik för dålig information och att det tog lång tid att sätta in ersättningsbussar. Eva Randler var en av många missnöjda resenärer:

- Ingen organisation. Det är ingen som talar om var bussarna går eller hur man ska förfara för att komma med. Ingenting, säger resenären Eva Randler.

Anledningen till att Skånetrafikens ersättningsbussar dröjde är semestertider enligt Lars Hellström vid Skånetrafikens pressjour.

- Det som är problemet oftast när det händer såhär stora tågstörningar är ju att man ska ha fram väldigt många bussar vid ett och samma tillfälle. Och nu är det ju semestertider och det finns bussar som står. Men då är problemet att man ska snabbt få fram förare, säger Lars Hellström.

Idag får pågatågresenärer mellan Eslöv och Hässleholm åka buss. Vissa Öresundståg gör extra uppehåll i Stehag, Sösdala och Vinslöv. Tidigast ikväll kommer tågtrafiken att fungera som vanligt, eftersom skadorna efter den nedrivna kontaktledningen är större än väntat. Trafikverket utreder nu vad som orsakade skadan.

- Vi blir tvungna att byta 700 meter bärlina, som har uppkommit vid felavhjälpningen. Det blir ju längre störningar än vad vi har tänkt, vi måste byta mer bärlina, säger Jörgen Borggren som är Trafikverkets sektionschef för underhållsområde Syd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".