Som ett led i att försäkra sig mot ytterligare prisökningar har Anders Wärleus köpt in och lagrat stora mängder spannmål. Foto: Christian Lagebrant/Sveriges Radio
Trelleborg

Höga spannmålspriser pressar köttproducenter

"Det rör sig om hundratusentals kronor"
1:48 min

Världsmarknadspriserna på spannmål har stigit kraftigt den senaste tiden - något som påverkar många inom lantbruket. För de som producerar och säljer spannmål är det goda tider, men för köttbönder som måste köpa in foder till sina djur är det tuffare.

– Det rör sig om hundratusentals kronor i slutet av året, säger Anders Wärleus som är grisbonde i Västra Värlinge utanför Trelleborg

På ett år föder han upp över 4 000 grisar. Han har ingen egen spannmålsproduktion, utan varje år köper han över 1 000 ton spannmål för att mata grisarna med. Den senaste tidens prisökningar slår hårt mot alla som sysslar med djuruppfödning säger Anders Wärleus.

– Jag måste försöka göra vad jag kan för att spara pengar. Försöka hitta nivåer på spannmål som är vettiga att köpa, och även försöka hitta andra saker som går att ersätta spannmålet med.

Vid början av året kommer grisproducenterna och slakterierna överens om vilken betalning producenterna ska få för sitt kött. Priset ligger sedan fast under resten av året. Trots att Anders Wärleus tyckte att han fick ett bra pris från slakteriet, äts nu alltså vinsten upp av de stigande foderpriserna.

– Vi har haft år när vi haft ett ännu högre spannmålspris. De åren gick inte alls bra. Många förlorade pengar då och fick sätta till pengar från bra år, säger Anders Wärleus.

Om de höga foderpriserna håller i sig måste slakterierna börja betala producenterna bättre, annars kommer ingen ha råd föda upp djur i Sverige menar Anders Wärleus. Men då måste också butikspriserna på köttet upp.

Problemet är att många konsumenter vill köpa billigt kött, och samtidigt har svenska djuruppfödarna hård konkurrens från djuruppfödare nere i Europa, som exporterar billigt kött till Sverige.

– Man börjar redan nu avisera att saker och ting kommer bli dyrare. Men att det blir så mycket dyrare som vi behöver, det tror jag inte att det blir.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".