Det blir snart färre biljetter att välja på när Skånetrafiken drar in på tågen. Kristina Jönsson (M), är kommunstyrelsens ordförande i Ystad och hon är besviken. Foto: Svjetlana Pastuhovic
Österlen

Österlenskommuner kritiska mot Skånetrafiken

Resenär: ”Många kommer att flytta”
4:09 min

Ilskan växer på Österlen sedan Skånetrafiken har bestämt att lägga ner vissa busslinjer i trakten och ställa in vissa nattåg från de sydöstra delarna av länet till de västra. Helt oacceptabelt, menar kommunalråden i flera sydöstskånska kommuner i ett brev till Skånetrafiken och regionledningen.

— Det är dåligt. Om man ska in och festa så vill man ha sena tåg. Det gäller att antingen hitta sovplats i Malmö eller ta det sista tåget hem, säger Ystadbon Casper Widler.

Tåget mot Malmö är på väg in till perrongen i Ystad. Casper Widler och hans kompisar ska in till Malmö för att ta en fika. En gång i månaden är han ute och festar i Malmö, men från och med 19 augusti kommer han att ha färre tåg att välja mellan när han ska hem.

Flera nattåg ställs in för att Skånetrafiken måste spara pengar. Det handlar bland annat om tåget från Malmö till Ystad fredag till lördag klockan 00.38. Och nu har kommunalrådet i Ystad, tillsammans med kommunalråden i Tomelilla, Sjöbo och Simrishamn skrivit protestbrev till Skånetrafiken och region Skåne. De menar att de indragna nattågen kommer att slå hårt mot tillväxten i sydöstra Skåne.

— Befolkningstillväxten minskar, vi blir inte så attraktiva när inte de möjligheterna finns, säger Kristina Jönsson (M) som är kommunstyrelsens ordförande i Ystad.

— Man måste också satsa på den östra delen av Skåne, man kan inte bara satsa i de starka stråken. För vad är hönan och vad är ägget? Om man har en bra kollektivtrafik så blir det fler resande. Är det täta avgångar så ställer man bilen hemma och åker kollektivt, säger Kristina Jönsson.

Vad skickar det för signaler till de som bor här?

— Att man inte tror på den här regionen, säger Kristina Jönsson.

— Vi kan inte köra tåg med allt för få resenärer, det tror jag att alla människor förstår, säger Mats Persson (FP) som är ordförande i kollektivtrafiknämnden i Skåne.

Han tycker visst att det satsas i de sydöstra delarna av länet och påpekar att det har gjorts neddragningar i tågtrafiken i andra delar av länet också.

— En tidtabell är ju någonting som kan förändras och är det så att vi ser att det finns ett resandeunderlag så kan det mycket väl vara så att vi i framtiden ser att vi vill köra det utbudet som vi hade tänkt, säger Mats Persson.

Så det kan bli förändringar i framtiden?

— Självklart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".