Vilks till antimuslimsk konferens i New York

”SION är den antimuslimska extremhögern”
1:14 min

Den svenske konstnären Lars Vilks ska delta i en antimuslimsk konferens i New York den elfte september. Konferensen arrangeras av den internationella alliansen SION, Stop Islamization Of Nations. Vilks säger att han inte delar arrangörens åsikter men menar att islamska värden är "olämpliga att föra in i ett modernt samhälle".

– Jag ska tala om den debatt som mina rondellhundar orsakade och allt det som hänt mig efter att de publicerats.

Lars Vilks teckningar av profeten Muhammad som rondellhund har lett till både mordhot och mordbrand och Vilks har konstant livvaktsskydd.

Konferensen som ska hållas i New York den 11 september anordnas av den anti-islamska alliansen SION. Ledaren heter Pamela Geller, samme Geller som – tillsammans med de högerextrema EDL, stämplade som en militant antimuslimsk organisation –  höll i counter-jihad-demonstrationen i Stockholm i lördags.

Ser du några problem med att associeras med sådana åsikter?

– Nej, jag ser inga problem med det, jag har sammankopplats med allting redan. Om man vill sammankoppla mig och min verksamhet med det ena eller andra får man göra det. Jag ser inte Islam som något stort hot mot väst.

Men SION, arrangörerna, anser ju just det att västvärlden är hotat av islam.

 – Ja?

Men du anser inte det?

– Nej. Jag tror inte att de har en chans att bibehålla sina religiösa föreställningar. De är olämpliga att föra in i ett modernt samhälle.

Vilka då?

– Jag pratar om den muslimska världen. Du kan ju se hur det ser ut i Mellanöstern, och det är ju många företröädare här som har uppfattningen att man ska hålla sig till sharialagar och göra undantag för blasfemi och annat…

Menar du att muslimer inte kan anpassa sig till ett modernt samhälle?

Jo, det finns muslimer som anpassat sig till det moderna samhället men de är ju ingen stark röst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".