Fortfarande måste flera tusen ton jordmasson schaktas bort innan vallen i Hyllinge är giftfri. Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio
Åstorp

Gifter kvar men pengarna är slut

"De pengarna är slut och lite till"
1:09 min

Trots att mer än 40 000 ton massor schaktats bort från den förorenade bullervallen i Hyllinge utanför Åstorp så är den fortfarande inte fri från natriumsulfat. Nya provtagningar visar att halterna är för höga och att ytterligare ett antal ton massor måste tas bort.

– Jag bedömer att där kan vara mellan 3 000 och 4 000 ton till som vi måste ta bort och det får vi göra rätt så omgående, säger samhällsbyggandschef Bengt-Olle Andersson i Åstorp.

Företaget Svensk Jordförbättring som byggde bullervallen åt Åstorps kommun 2006 byggde inte på det sätt man lovat kommunen utan ställde till med en miljöskandal. Sen gick det i konkurs och kommun har fått försöka städa upp.

Fram till årsskiftet 2011-2012 hade det kostat 20 miljoner kronor att försöka sanera och så småningom schakta bort förorenade massor. Det räckte inte och i våras avsattes mer pengar för att ta bort uppåt 8 000 ton massor till.

Men inte heller det räckte alltså utan nu man får ta bort ännu mer, trots att pengarna egentligen är slut.

– Kommunfullmäktige beslutade att satsa två miljoner kronor på saneringen och de pengarna är slut, säger Bengt-Olle Andersson.  Vi kan inte släppa det som det är nu utan måste göra det färdigt och så får vi redovisa vad det har kostat i efterhand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".