Tommy Johansson, vd för Österlenkirurgin, och Tor Lindgren, medicinskt ansvarig doktor, är båda glada över att de nu kommer att starta med planerade operationer av grå starrpatienter. Foto: Mattias Bolin/Sveriges Radio
Simrishamn

Nu ska det opereras igen

Tommy Johansson: ”Det är först nu vi kan konkurrera på den fria marknaden”
1:13 min

Österlenkirurgin kommer den 20 augusti att börja med planerade operationer av grå starrpatienter. Region Skåne har sedan tidigare givit grönt ljus åt det privata vårdföretaget.

– Tidigare har vi inte haft den möjligheten att komma in på marknaden, säger Tommy Johansson, som är Österlenkirurgins vd.

Men sedan politikerna i Region Skåne beslutade om ett fritt vårdval så har möjligheterna för privata aktörer vidgats. Och i många fall har köerna för grå starrpatienter i Skåne blivit betydligt längre än vad som är önskvärt.

Därför beslutade Region Skåne i maj att tillåta privata vårdföretag att operera. Men först efter att de genom kontroller blivit godkända.

– Vårt argument för att vara konkurrenskaftiga är att vi har en god vård och korta behandlingstider. Inom en månad från det att vi har fått remissen ska vi se till att patienten blir erbjuden en tid till att opereras, säger Tommy Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".