Hasslarp

Ingen känns vid åttio kubikmeter förorenad olja

Lasse Olsson rapporterar
1:35 min

I de gamla industrilokalerna på Hasslarps sockerbruk står åttio kubikmeter förorenad tjockolja som ingen vill ta ansvar för. Ingen vet vem som juridiskt är ansvarig för oljan som nu blir en het potatis för myndigheterna.

Längst in i ett oupplyst skjul i industribyn i Hasslarp hittades den miljöfarliga oljan. Det var en anonym person som tipsade miljöförvaltningen om lagret. Oljan förvaras i öppna och i vissa fall läckande plattråg så kallade IBC-behållare.

Det var i fjor oljan transporterades till Hasslarp av rivningsföretaget NKR. Där förvarades den i många månader tills den upptäcktes i december i fjor. Den- kommer från en rivning i Forshaga kommun och där säger man att man fått uppgiften att Stena återvinning skulle ta hand om den.

Forshaga säger att NKR hämtade oljan. Nu har Helsingborgs miljöförvaltning krävt att företaget inom fyra veckor ska se till att oljan lämnas till en destruktion, annars hotar fyrtiotusen kronor i vite för varje vecka som förflyter.

Men företaget överklagade till länsstyrelsen. Vi äger inte oljan, vi har aldrig lagrat eller transporterat den, säger man och förklarar att oljan istället ägs av ett annat företag som i sin tur har gått i konkurs.

Fast den förklaringen tror inte länsstyrelsen på. Igår tog man ett beslut där NKR nu får några veckor på sig att lägga fram bevis för sina påståenden.

Miljönämnden säger att oljan är att betrakta som farligt avfall och måste omedelbart tas omhand.

Vem som är den rätta ägaren får det utpekade företaget och länsstyrelsen nu klara ut.

Det kostar sextusen kronor per ton att destruera oljan så totalkostnaden kan bli en halv miljon kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".