Hamou (tolk) och Jamil Ayyad på SFI i Kristianstad. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
Kristianstad

Psykolog: Viktigt med återhämtning för flyktingar

"Man måste få lov att vara utan att behöva prestera"
1:49 min

Vila är särskilt viktigt för dem som flytt med traumatiska upplevelser i bagaget, enligt psykolog specialiserad på krigs- och tortyrskadade. Samtidigt, med de nya reglerna i etableringsreformen, får nyanlända flyktingar ingen ledighet alls under året om de vill behålla sin etableringsersättning.

Sabina Güsic är psykolog på teamet för krigs- och tortyrskadade i Malmö:

– När det gäller människor som har varit utsatta för långvarig stress som till exempel krig eller flykt, så är ju behovet av återhämtning och vila ännu större. Då innebär det inte bara semester, utan då handlar det mycket om att få en bättre sömn och att få en meningsfull tillvaro. Men också självklart att få lov att vara utan att behöva prestera.

Som P4 Kristianstad har berättat tidigare är nyanlända flyktingar på SFI i Kristianstad trötta och stressade över att inte få vara lediga under sommaren. I den etableringsplan de följer finns ingen möjlighet att ta ledigt, utan man ska vara ständigt sysselsatt för att få sin ersättning. Och så har det varit sedan etableringsreformen trädde i kraft den första december 2010.

– Det handlar inte om att de ska sitta hemma och inte göra någonting utan det är bättre med aktiv inlärning under kortare perioder. Om de får semester som alla andra människor så kan de fungera bättre i klassrummet. Nu är deras tankar inte helt och hållet inriktade på inlärningen, säger Zumreta Talic, lärare på SFI i Kristianstad.

Många har också barn och familj där hemma som de inte hinner träffa, och det är något som gör de oroliga och stressade. Ovanpå det har de ofta traumatiska upplevelser i bagaget då de kommit till Sverige som flyktingar från oroliga och krigshärjade länder.

Sabina Gusic på teamet för krigs- och tortyrskadade i Malmö menar att stressen kan bli farlig i det långa loppet.

– Hög, långvarig stress påverkar hälsan negativt. Den kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar och liknande, säger hon.

På Arbetsförmedlingen hänvisar man till de direktiv man fått av regeringen som aldrig tog upp frågan om ledighet när man presenterade förordningen för Arbetsförmedlingen.

– Sen kan jag naturligtvis tycka att ibland hade det varit skönt med en paus på en vecka för att smälta grejerna för att sen ta nya tag igen. Men den möjligheten finns inte på samma vis som för svenska skolelever, säger Annelie Lundquist Ekbladh, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Kristianstad.

Som det ser ut idag har den nyanlände möjlighet att sysselsätta sig med andra friskvårdsaktiviteter som ersätter SFI om personen upplever hög stress eller mår psykiskt dåligt.

Men någon ledighet går inte att få under de två åren som etableringsplanen gäller såvida man inte sjukskriver sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".