Eva-Lott Ahl, lärare på SFI i Kristianstad, tycker att de nyanlända borde få en paus från skolan. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
Kristianstad

"Finns andra aktiviteter för den som mår dåligt"

Arbetsförmedlingen: ”Vi måste rätta oss efter förordningen”
1:46 min

Så är det bara, säger man på Arbetsförmedlingen om att nyanlända flyktingar nekas ledighet i upp till två år i Sverige. På SFI i Kristianstad är många elever utmattade under sommaren när de inte får ta ledigt, men det som erbjuds är andra aktiviteter för dem som av olika skäl inte kan medverka på SFI.

Annelie Lundquist Ekbladh är sektionschef på Arbetsförmedlingen i Kristianstad:

- Förordningen styr den verksamheten vi har och i förordningen finns det ingen möjlighet till att få betald semester. Det är det vi har att rätta oss efter och det är det vi förklarar för de sökande vi jobbar med, att så här ser det faktiskt ut, säger Annelie Lundquist Ekbladh, sektionschef på Arbetsförmedlingen.

Sedan etableringsreformen trädde i kraft den första december 2010 har Arbetsfömedlingen haft uppgiften att få ut de nyanlända på arbetsmarknaden snabbt och effektivt, med hjälp av etableringslotsar. Dessa ska hjälpa den nyanlände med samhällsorientering, jobbsökning och nätverksbildning bland annat och ska leda till jobb så småningom. Samtidigt är det tänkt att den nyanlände ska läsa svenska under tiden.

Men under de två åren som en etableringsplan maximalt gäller finns det ingen schemalagd ledighet, något som både elever och lärare på SFI i Kristianstad kritiserar:

- Det är många som är upprörda, de vill vara hemma med sina barn. En människa blir fruktansvärt trött när den inte får hämta kraft någonstans, säger Helena Andersson som jobbar med analfabeter på SFI i Kristianstad.

De som kom till Sverige innan etableringsreformen eller av andra än flyktingskäl har möjlighet att få ledigt några veckor under sommaren när SFI har stängt - då måste de nyanlända istället sysselsätta sig genom arbetslotsarna.

Flera av de nyanlända flyktingarna på SFI i Kristianstad hinner inte träffa sina familjer, och de känner sig trötta och stressade eftersom de måste gå i skolan eller vara sysselsatta med annat under hela sommaren.

På Arbetsförmedlingen menar Annelie Lundquist Ekbladh att insatser kan göras för dem som mår dåligt och inte kan medverka på SFI, men dessa ska ersätta SFI-timmarna.

- Vi måste anpassa oss efter individen. Vi kanske gör ett avbrott från SFI och har en annan aktivitet som är bättre för den sökande, säger hon.

Det som erbjuds är aktiviteter såsom friskvård och samtalsterapi för den som inte klarar av att delta i SFI-undervisningen, men någon riktig ledighet kan man inte få som nyanländ såvida man inte sjukskriver sig.

Eva-Lott Ahl är lärare på SFI i Kristianstad, hon menar att de nyanlända bara behöver få ta det lugnt utan att för den skull vara i behov av någon vård.

- De har mycket trauma med sig, många hemska upplevelser och splittrade familjer. Man är i stress och kanske i kris i kroppen utan att för den delen behöva vara sjukskriven, men man behöver kanske få lov att ta det lite lugnt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".