Helsingborg

Många kritiska mot okoncentrerade ledamöter

Carin Wredström:”Det är det vi ska ägna oss åt, inte facebook”
1:27 min

Politiker i Helsingborg får nu kritik från flera åhörare som varit på kommunfullmäktigemöten där. Klagomålen har kommit in via mail och telefon och handlar om att ledamöterna inte är koncentrerade.

- Och det är det att de spelar Alfapet, de läser tidningar, de löser korsord, de tar inte fullmäktigesammanträden på allvar. De lyssnar inte på alla debattinläggen, säger Carin Wredström, moderat och ordförande i kommunfullmäktige.

Kommunfullmäktige sammanträder en kväll i månaden, och i Helsingborg är det 65 ordinarie ledamöter och 36 erstättare som ska delta när nya förslag klubbas igenom.

I salen där mötet hålls finns en öppen läktare för åhörare, som kan titta rakt ner på politikerna och flera personer har reagerat på ledamöternas beteenden

- Rätt många skolklasser är där en timme och sitter uppe på läktaren, och därifrån har jag fått en del klagomål. Då säger eleverna, ni får betalt för att sitta där och gör annat än vad ni ska.

Idag får de som sitter i kommunfullmäktige en månadspeng på runt 1500 kronor för att både läsa in sig på handlingar och delta i mötet, men att vissa sedan inte koncenterar sig på vad som debatteras på plats är upprörande, säger Carin Wredström.

- Jag tycker att om man sitter i kommunfullmäktige, Helsingborgs högsta beslutsorgan, så är det det man ska ägna sig åt och inte skriva på Facebook.

Men hur kan man åtgärda detta?

- Jag kan inte det. Jag försökte en gång och det blev ett himla liv, och de menade på att det ingår i deras jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".