Skåne är överrepresenterat i statistiken över självmord på järnväg. Foto:Skånetrafiken/Kasper Dudzik
Skåne

Nytt projekt mot järnvägssjälvmord

Trafikverket: ”Samhället borde ta större ansvar”
1:34 min

Minst en gång i veckan händer det att tågen i Skåne måste stoppas för att det står en person på spåret. Nu vill man halvera antalet dödsolyckor på järnvägen till 2020 och Trafikverket syd har påbörjat ett projekt för att kunna möta det målet.

Nu ska Trafikverket börja jobba med mer omfattande stängsling av järnvägen och med att sätta upp fler kameror. Det finns även funderingar på att sätta upp skyltar som förtydligar att man inte får beträda spårområdet och med någon form av hjälpnummer som personer i desperation kan ringa.

Arbetet med att sätta in åtgärder kommer att pågå under tre år men redan nu i höst ska Trafikverket börja med att sätta upp ett antal kameror som ska förhindra att folk ställer sig på spåren. Konsekvenserna av dödsolyckorna är omfattande.

– Om vi bortser från det personliga lidandet som självmord orsakar så orsakar det stora störningar i järnvägstrafiken. Har vi en personpåkörning så kommer inte trafiken igång på flera timmar, säger trafiksäkerhetsstrategen Lars Ekman på Trafikverket.

I Skåne är antalet personer som dör på järnvägen högre än i både Blekinge och Halland. Självmord är den vanligaste orsaken. Årligen omkommer mellan 60 och 80 personer i järnvägstrafiken i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".