Nävlinge

Far och son får fängelse för Nävlingemisshandel

Lyssna på ett längre reportage om Nävlinge
5:31 min

Ett år och sex månaders – så långt fängelsestraff får två av de inblandade i den uppmärksammade misshandeln i Nävlinge i juni i år. En tredje åtalad friges.

Det blev fängelse i ett år och sex månader för de båda männen från Nävlinge utanför Hässleholm som varit åtalade för grov misshandel och kidnappning. Det meddelade Hässleholms tingsrätt idag.

Det var kvällen den 10 juni som två män i Nävlinge misstänkte att en 60-årig polsk man var ute efter att stjäla koppartråd på deras mark.

Enligt åtalet ska de därför ha misshandlat 60-åringen, bland annat med flera slag av en golfklubba och slag och sparkar mot huvudet. De ska även ha frihetsberövat honom och fört honom till en tredje mans hus.

Åklagaren yrkade på minst två års fängelse för de båda männen. Försvarsadvokatererna å sin sida har hävdat att gripandet av den polske mannen skedde på goda grunder och borde ses som ett envarsingripande. Däremot har pappan erkänt misshandeln, medan hans son ska ha försökt stoppa honom när han tappade humöret.

Försvaret har också yrkat på lindriga straff för de två.

Men tingsrätten gick alltså på åklagarens linje, och anser båda männen lika skyldiga både till misshandel och till frihetsberövande, och straffet blir fängelse i ett år och sex månader. Brottsoffret får drygt 30 000 kronor i skadestånd.

Brottsmisstänkarna mot fadern och sonen har engagerat hela Nävlinge, och många av invånarna tycker att polisen inte har gjort tillräckligt för att komma tillrätta med de inbrott som den lilla byn har drabbats av.

Allt om misshandeln

Rättsskyddet i Nävlinge är inte så dåligt som många bybor känner, menar Hässleholmspolisen. Foto: Joachim Sundell / Sveriges Radio

Domen har fallit, här kan du läsa P4 Kristianstads samlade rapportering om Nävlingefallet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".