Kristianstad

Tidigare häktad begär 50 000 i skadestånd

Advokat: ”Vi har begärt 50 000 kronor”
1:17 min

Han satt häktad i tolv dagar misstänkt för kidnappning på en 16-årig flicka i Kristianstadstrakten, men frisläpptes sedan samtidigt som fallet las ned. Nu begär den 32-årige mannen skadestånd och ersättning för förlorad arbetsinkomst.

– Vi har begärt 50 000 kronor för det lidande det inneburit för honom att sitta oskyldigt häktad och begärt ersättning för inkomstförlust också, säger mannens försvarsadvokat Thomas Ljungdahl.

Det var i början av juli som den 32-årige mannen misstänktes för att ha kidnappat och kört iväg med en 16-årig flicka från Kristianstadstrakten till Malmö mot hennes vilja.

Mannen anhölls och häktades sedan misstänkt för människorov, men frisläpptes efter tolv dagar i häktet då åklagaren inte hade några bevis för att 32-åringen tog med flickan i bilen mot hennes vilja.

När det gäller ersättning för frihetsberövade kan man enligt Justitiekanslern få tusen kronor per dag under den första månaden, men ersättningen kan bli högre om det är ett särskilt allvarligt brott man varit misstänkt för.

I 32-åringens fall menar Thomas Ljungdahl att både brottets allvarlighetsgrad och att fallet fick stor uppmärksamhet i pressen och på internet ligger till grund för det ansökta skadeståndet:

– Det har ju varit bildpublicering i samtliga kvällstidningar med stora uppslag, det har till och med varit namn- och bildpublicering på internet och det har naturligtvis varit besvärande för min klient.

– Dessutom är det ju ett mycket allvarligt brott han var misstänkt för, det ska man också väga in. Det finns ju faktiskt livstid i straffskalan för människorov, säger Thomas Ljungdahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".