Mikael Odenberg, generaldirektör på svenska kraftnät. Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio
Södra Sverige

Kraftledning ska utjämna elpriserna

Vd: ”Innebär en press nedåt på priserna”
1:13 min

I dag börjar bygget av nya sydvästlänken, en kraftledning för bättre elförsörjning av södra Sverige, som ska minska de omtvistade prisskillnaderna mellan nord och syd. Svenska Kraftnäts vd Mikael Odenberg höll i spaden vid Ljungby i Småland tidigare i dag.

– Vi har tagit det första spadtaget i vad som ska bli det en ny förbindelse i stamnätet. Från Närke och ner till Skåne. Den syftar till att göra vår elförsörjning mer säker och att öka överföringskapaciteten till sydligaste  Sverige, så att vi slipper att få prisskillnader inom landet, säger Mikael Odenberg.

Årsskiftet 2014-2015 ska sydvästlänken vara klar och ska då ha kostat 7,3 miljarder kronor. Den nya ledningen ska få en prisutjämnande effekt och minska effekten av de nya elprisområden som infördes den 1 november. De har medfört dyrare el för bland annat Skåne, och skånska villaägare och politiker har protesterat. Men 2015 ska sydvästlänken alltså råda bot på detta, enligt Mikael Odenberg.

– Elpriset är en funktion av tillgång och efterfrågan på el, och i och med att vi bygger den här förbindelsen, så ökar möjligheten att tillgodose efterfrågan i sydligaste Sverige. Det innebär en press nedåt på priserna, säger han.

Sydvästlänkens kabel längs de 19 sydligaste milen, från Nässjötrakten och nedåt, ska grävas ner, i huvudsak längs större vägar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".