I Hässleholm kostar den kommunala kulturverksamheten dubbelt så mycket per invånare som i Klippan. Foto: Samuel Larsson/Sveriges Radio
Skåne

Kommunala kostnader varierar stort

Kostnaderna för olika kommunala verksamheter varierar stort över Skåne. Den politiska organisationen kostar till exempel tre gånger så mycket per person i Perstorp som i Åstorp.

Rapporten, som heter Vad kostar verksamheten i din kommun, ges ut av SKL och SCB i samarbete och redovisar kommunala kostnader per kommuninvånare för ett stort antal verksamheter.

För de allra flesta verksamhetsområden i de flesta komunerna i norra och östra Skåne är siffrorna snarlika, och ligger dessutom nära riksgenomsnittet.

Men det finns flera undantag. Den politiska styrningen kostar över 1500 kronor per person och år i Persorp, men bara en tredjedel i närliggande Åstorp.

Fritid och kultur är två andra områden där kostnaderna varierar. Fritidsförvaltningen i Osby och Persorp kostar runt 2000 kronor per person och år, vilket är mer än dubbelt så mycket som i Tomelilla, Bromölla och Båstad.

Den kommunala kulturen är dubbelt så dyr i Hässleholm som i Klippan.

Om invånarna får mer eller bättre verksamhet i kommuner med höga kostnader, eller om det handlar om förvaltningar med varierande effektivitet är däremot inget statisitken ger svarpå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".