Ska beställas via central i Senegal. Foto: Sveriges Radio
Skåne

Skånska färdtjänstresor beställs i Afrika

"Vi har fått betryggande garantier"
1:33 min

I dag blev det klart att företaget Samres får ta emot färdtjänstbeställningar från Skånetrafiken i sin beställningscentral i Senegal i Västafrika. Tidigare har Skånetrafiken sagt blankt nej av säkerhetsskäl, men har nu övertygats om att Samres uppfyller deras säkerhetskrav.

– Man är ju alltid orolig över att personuppgifter ska läcka ut, men vi har fått betryggande besked från Samres och är nu nöjda, säger Lars Hellström, platschef på Skånetrafiken.

Den 3 september tar beställningscentralen i Senegal över färdtjänstbeställningarna i nordvästra Skåne, och efter den 1 oktober sköter den också beställningarna i östra Skåne. Personalen i Senegal har tidigare utbildats i svenska, och att en del personer klagat på den tar Skånetrafiken med ro.

– Det har inte kommit in fler klagomål på servicen från Senegal än från någon annan central. Det är den nya globaliseringen som gör att det blir så här, och oftast fungerar det väldigt bra, säger Lars Hellström.

Hellström säger också att språkkunskaperna hos personalen i Senegal uppfyller avtalskraven.

– Man ska kunna föra ett samtal på normal svensk nivå, sen är det förstås olika hur man definierar god svensk nivå. Men att beställa färdtjänst ska det inte vara några problem med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".