Det började brinna på Vannkiva avfallsanläggning på fredagsmorgonen. Foto: Samuel Larsson/Sveriges Radio
Hässleholm

Felsorterat avfall startade brand

Den omfattande sopbranden på avfallsanläggnigen i Vankiva på fredagsmorgonen har förmodligen orsakats av felsorterade sopor. Det säger Gunilla Holmberg, vd på Hässleholms Miljö.

Bland det brännbara avfallet har någon enligt henne slängt något som redan brann eller som har självantänt, till exempel linolja.

– Det är viktigt att se kedjan och att vi inser att det finns risker med hur vi hanterar vårt avfall, inte bara miljöaspekter.

Vad gör ni på Hässleholms Miljö för att förhindra att sådant här händer?

– Dels arbetar vi systematiskt här på anläggningen med brandgator och att hålla avfallet separareat från vartannat. Men det handlar också om vår information utåt, om våra kunder som vi måste ha ett utökat samarbete med, säger Gunilla Holmberg, vd på Hässleholms Miljö.

Räddningstjänsten har bekämpt branden hela fredagsmorgonen och -förmiddagen och rökutvecklingen har tidvis varit kraftig. Boende i Vankiva har uppmanats att hålla sig inomhus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".