Fiskarna dör i Vegeån och Findus anklagas för att vara orsaken. Men provtagningarna dröjde vilket fått åklagare att ilskna till. Foto: Madeleine Fritz Lärka
Helsingborg

Provtagning efter fiskdöd dröjde

"Jag vill kunna visa domstolen hur det såg ut"
1:41 min

Miljöåklagare i Malmö protesterar i ett brev till länspolismästaren i Skåne mot att polisen prioriterar ner miljöbrott. Det senaste exemplet är fiskdöden i Vegeå. Först två dagar efter polisanmälan togs vattenprover.

Kammaråklagaren Ingvar Wennersten på riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Malmö begärde i tisdags efter polisanmälan mot Findus att polisen snabbt skulle samla in fisk och vattenprover.

– Det beslutet fattade jag 15.15 i tisdags. 15.40 får jag meddelande att teknikerna inte åker ut. Anledningen till det var enligt en anteckning tydligen övertidsersättning, säger han.

Det var i helgen som döda fiskar och ålar upptäcktes i Vegeå i Ängelholms kommun. Det visade sig att Findus släppt ut organiskt material från ärtskörden som förbrukat syret i vattnet och lett till omfattande fiskdöd. Länsstyrelsen polisanmälde då företaget, men trots att åklagaren alltså begärde att polisen i Helsingborg skyndsamt skulle samla in bevis, så togs prover först i går - två dagar efter polisanmälan.

– Jag vill att de här proverna tas, så att jag kan visa domstolen hur det såg ut, säger Ingvar Wennersten.

Enligt Ingvar Wennersten prioriteras alltså miljöbrott i allmänhet ner av Skånepolisen. Stefan Sintéus, chef för länskriminalen, förstår kritiken men säger att resurser har saknats bland annat på grund av Malmös problematik med gängkriminalitet. Rekryteringen av fler utredare pågår nu, och inom kort ska polisen också ha ett möte med miljöåklagarna.

I dag finns det runt tio handläggare på polisen som jobbar med miljöbrott, men det har hänt att de även fått jobba med annat.

– I huvudsak är de öronmärkta för miljöbrott, men vi ska inte sticka under stol med att när vi prioriterar mellan olika ärenden, så har en del av dem fått rycka in och vara behjälpliga när vi har haft det väldigt kärvt i en del mordutredningar, säger Stefan Sintéus.

Han säger att polisen ska utreda varför det tog så lång tid att ta vattenprover i Vegeå.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".