Falkhannen kort efter sin död. Foto: Hans Cronert
Kristianstad

Nu skickas pilgrimsfalkarna till USA

Caroline Bröjer: ”Förhoppningsvis får vi ett svar”
1:08 min

Familjen bestående av pilgrimsfalkar som häckade på vattentornet i Kristianstad tidigare i somras, men som mystiskt dog,  skickas till USA i morgon, tisdag.

Turerna har varit många kring pilgrimsfalkarnas död. Först misstänkte man någon form av infektion, sedan talade man om förgiftning. Men vid Statens veterinärmedicinska anstalt kunde man inte fastlå någon dödsorsak. Därför beslutade man att skicka falkarna till USA för vidare analys.

Det skulle dröja en dryg månad innan man hade tillstånd att skicka iväg falkarna. Men nu är det grönt ljus och delar av falkarnas inre organ skickas alltså i morgon, tisdag, till USA.

Provsvaren väntas dröja en till tre veckor.

För den som hade lust fanns det möjlighet att följa pilgrimsfalkarnas tid på vattentornet via en webbkamera kopplad till Vattenrikets hemsida.

Falkfamiljens historia

Två falkungar på balkongen. En annan lyfter från taket. På nästa bild är falkpappa med. Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio

Historien om Vattenrikets pilgrimsfalkar började bra, men slutade illa. Hur gick det till? Läs vår samlade rapportering om pilgrimsfamiljen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".