Ängelholm

Sekretessbelagda uppgifter skickades fel

"De berörda blev bekymrade"
1:24 min

Socialtjänsten i Ängelholm har skickat ut sekretessbelagda uppgifter om barn till fel person. Kommunen har nu gjort en Lex Sarah anmälan.

Det rör sig om en utredning och beslut om barn till en vårdnadshavare som i våras sändes till fel adress. Enligt Barbara Boron, verksamhetschef på individ och familjeomsorgen i Ängelholm, så beror misstaget på att det fanns en önskan om att ärendet skulle hanteras skyndsamt, något som gjorde att socialsekreterare blev stressad. 

– Hon har i den situationen begått vissa misstag. Hon har försökt ta reda på adressen men det blev fel. 

Misstaget från socialtjänstens sida resulterade att en annan person med samma namn istället fick ta del av de sekretessbelagda uppgifterna, något som de berörda tog illa vid sig av. 

Att den sekretessbelagda utredningen hade kommit till fel person  uppdagades av att  person i fråga tog kontakt med socialtjänsten. Och sedan dess har man utrett hur det kunde bli fel. Vissa brister har rättats till, säger Barbara Boron, och då handlar det bland annat om att avgränsa arbetsuppgifter och så har man tagit fram nya skriftliga rutiner kring vem som tar ansvar för vad. Och hon tror inte att något liknande ska kunna hända igen. 

– Den nya rutin ska säkerställa att det här inte ska hända.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".