Martina Håkansson ska föreläsa för arbetslösa unga. Hon lever efter "nu-regeln", berättar hon. Foto: Agnes Henriksson/Sveriges Radio
Bromölla

Satsningar på ungas fritid dröjer

"Inte kul om vi utesluter kultur"
1:37 min

För att motarbeta skadegörelse, arbetslöshet och utflyttning har Bromölla kommun frågat unga hur deras fritid kan bli meningsfull. Men satsningar på ungas fritid kan dröja – om de blir av överhuvudtaget.

Inne i gallerian i centrala Bromölla gör Martina Håkansson det som i mångas ögon nog är ett omöjligt projekt: hon driver ett kafé för ungdomar, med generösa öppettider. Dessutom går hon runt ekonomiskt, numera. Ett halvår efter att kafét öppnade är här ofta är fullt med folk på kvällarna. I ett hörn finns en scen och en gitarr för den som vill låna.

– Jag frågade runt på skolorna för att se hur målgruppen såg ut. Många har band och vill ha någonstans att spela, berättar Martina Håkansson.

När Bromölla kommuns beredning för barn och ungdom frågade uga i Bromölla hur de kan få en meningsfull fritid var en skejtpark och möjligheten att åka kollektivt på kvällarna två viktiga svar. Enkätens resultat ska presenteras för kommunfullmäktige i veckan, men inga konkreta förslag finns och beredningen har ingen budget att förfoga över.

– Det som presenteras är önskemål som eventuellt kan mynna ut i någonting, säger Joakim Engström, vice ordförande i beredningen för barn och ungdom.

Martina Håkansson har stora planer, både för kafét och för andra projekt i Bromölla. Men trots hennes breda kontaktnät och många idéer har kommunen inte visat något intresse.

– Jag vill gärna samarbeta. Jag är ungdom, jag vet vad vi vill ha.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".