Nio kliniker är till salu. Region Skåne kan inte garantera att köparna kommer att fortsätta bedriva tandvård i lokalerna. Foto: Agnes Henriksson/Sveriges Radio
Skåne

Många vill köpa tandkliniker på små orter

"Vi har bud på alla kliniker"
1:29 min

Tandvårdsklinikerna i de små orterna är populära i den budgivning som just nu pågår. Region Skåne säljer nio kliniker i länet. Budgivarna är allt från enskilda tandläkare som driver privata kliniker på orterna till stora vårdbolag.

Sedan en dryg vecka tillbaka är de nio klinikerna ute för försäljning. Budgivningen går att följa på Region Skånes hemsida. Just nu är någon beredd att betala en halv miljon kronor för kliniken i Tyringe, medan högsta budet för den i Fjälkinge ligger på 26 000.

– Det har varit stort intresse. Mest populära är klinikerna i små orter, säger Louise Roberts, som är ledningsstrateg på Region Skåne och har hand om försäljningen.

När budgivningen avstannat kommer regionen att sätta ett slutdatum, står det – och det har man nu gjort. Slutet på nästa vecka är sista chansen för intresserade köpare. Meningen med att stänga klinikerna – eller som regionen hellre uttrycker det: "fusionera tandvården till större enheter" – är att spara pengar på personalkostnader och bli mindre sårbar för sjukskrivningar.

Det var i maj som regionstyrelsen beslutade att lägga ner klinikerna, och 24 000 skåningar på nio mindre orter, framför allt i norra Skåne, blir i dagarna av med sin tandläkarmottagning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".