Arkivbild. Foto: Karin Wrangborg/Sveriges Radio
Broby

Inga krav på bemanning i kommunens avtal

"Vi kan inte kräva att de ska ha personal"
1:39 min

Det kommer larm från anställda på äldreboendet Attendo Lindgården i Östra Göinge. De tycker att bemanningen är för låg och kommunen håller med.

Östra Göinge kommun har sammanställt en rapport där de bland annat pekar på personalbrist på flera avdelningar.

I början av 2011, ett par månader efter att det privata vårdbolaget Attendo Care hade tagit över Lindgården, aviserade bolaget om personalnedskärningar. Kvaliteten skulle inte försämras, lovade bolaget. Men en inspektion gjord av kommunen i våras visade på motsatsen. Vissa boende matades samtidigt och vissa fick ingen riktig frukost alls utan matades istället med näringsdryck.

Vid kommunens inspektioner har man påpekat en rad brister, bland annat att avdelningar på boendet har bemannats av bara en ensam eller ingen personal nattetid.

– Vi kan inte kräva mer än att de har uppsikt över de boende. Vi kan inte kräva att de ska ha ett visst antal personal, det står inte i avtalet, säger Tommy Aspegren, ordföranden i omsorgs- och utbildningsutskottet i Östra Göinge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".