Nya regler ska göra det lättare för kommuner att ställa krav på bemanning på äldreboenden. Foto: Lars Pehrson/Scanpix
Skåne/Broby

Tydligare krav på bemanning väntar

"Varför vänta med förändringar?"
1:23 min

Från årsskiftet måste demensboenden vara bemannade dygnet runt. Med den lagstiftning som råder nu är det svårt för kommuner att kräva en viss bemanning på privata äldreboenden.

Äldreboendet Lindgården i Broby som drivs av vårdbolaget Attendo Care har flera gånger kritiserats av Östra Göinge kommun för låg bemanning. Men kommunen kan inte ställa några krav när det gäller bemanning på privata boenden, enligt avtalet med Attendo Care. Det är en ordning som ska ändras i och med Socialstyerlsens nya förskrifter som gäller från och med 2014.

– Är man smart så tittar man på det här redan nu. Varför ska man vänta med förändringar till årsskiftet, när det gäller bemanning? säger Jonas Terje på tillsynsenheten på Socialstyrelsens region syd.

I Socialstyrelsens nya föreskrifter står det att demensboenden måste ha personal dygnet runt som utan dröjsmål kan ge det stlöd den dementa behöver.

Men Charlotte Näsström Morén, presschef på Attendo Care som driver Lindgården, tycker inte att reglerna förändrar något för boendets del.

– Det finns inga konkreta nya krav. Vi ska säkra en trygg och god omsorg, men så har det varit tidigare också, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".