Bjuv/Ängelholm

Okänt vad som ligger bakom ny fiskdöd

Findus miljöchef: ”Jag svarar inte mer nu”
0:18 min

På söndagsmorgonen upptäcktes på nytt döda fiskar i Boserupsbäcken, ett biflöde till Vegeå, i Bjuv. Findus vd säger att det inte kan bero på ett utsläpp från fabriken på orten.

Upptäcken av döda fiskar gjordes i Boserupsbäcken av en privatperson under en promenad på söndagsmorgonen.

Jari Latvanen, vd på Findus i Bjuv, säger till TT att företaget ännu inte vet vad den nya fiskdöden beror på, eller ens om Findus verksamhet har orsakat den. Men enligt honom kan den inte bero på något utsläpp från fabriken.

– Det sker inga utsläpp från anläggningen till Boserupsbäcken, säger han.

Företaget testar regelbundet syrehalterna även i Boserupsbäcken och hade fram till veckoskiftet inte funnit några tecken på onormala förändringar.

TT: Varför rensade ni bort den döda fisken?

-Vi anmälde händelsen till länsstyrelsen och kom överens om att vi skulle samla in de döda fiskarna så att de kan undersökas i laboratorium.

Enligt tidningens källa fanns det inga döda fiskar i ån i lördags morse.

Förra gången kvävdes fiskarna till döds på grund av den uppkomna syrebristen i Vegeåns vatten. Personal från länsstyrelsen fann döda öringar, abborrar, gäddor och ålar. Brottsutredningen leds av kammaråklagare Ingvar Wennersten på riksenheten för miljö- och arbetsbrott i Malmö.

Tidigarehar P4 Kristianstad berättat om fiskdöden i Vegeå som förorsakats av Findus utsläpp av organiskt material.

En ny anmälan om miljöbrott är nu upprättad med anledning av dagens upptäckt.

Sven Bergman som är miljöchef på Findus vill inte svara på några frågor när P4 Kristianstad når honom på söndagseftermiddagen. Nyheterna har även sökt Findus presschef Anna Broekman utan resultat.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".