Studiedeltagaren Elsa Magnusson använder ett testredskap som mäter styrkan i händerna. Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio
Hässleholm/Osby

60-åringar mår allt bättre

"Man har mindre värk och smärta"
1:40 min

60-åringar i Hässleholm och Osby mår bättre nu än för 12 år sedan. Det visar en undersökning gjord i GÅS-projektet som står för Gott åldrande i Skåne.

– Man har mindre symptom, framför allt mindre värk och smärta. Och det kanske också förklarar varför man går bättre, säger professor Sölve Elmståhl, vetenskaplig ledare för studien i Skåne. 

Undersökningen har gjorts med sex års mellanrum. Och dagens 60-åringar känner sig allmänt bättre, är mer rörliga och röker mindre. Dessutom känner de sig tryggare och det gäller framför allt kvinnor. 

GÅS-projektet finansieras av kommuner, regionen och staten och är en del i ett det nationella SNAC - Swedish National study on Ageing and Care. Det är slumpvis utvalde 60-åringar från Hässleholm och Osby som medverkat. Dessutom har samma undersökningar gjorts i Eslöv, Malmö och Ystad. 

Allt har dock inte blivit bättre, och framför allt handlar det om vad man stoppar i sig. Var tredje man i Hässleholm/Osby är idag överviktig att jämför med var sjätte år 2001. 

– Det är färre idag som lagad mat två eller tre gånger om dagen, säger Sölve Elmståhl. 

Samtidigt som matvanorna blivit sämre så motionerar 60-åringarna mindre, åter igen handlar det framför allt om männen. Men en som vet vikten av att röra på sig är studiedeltagaren Elsa Magnusson från Hässleholm. 

– Jag har en rygg som är dålig och det gör att jag tränar två gånger i veckan men jag rör mig också väldigt mycket på jobbet. Och det gör att jag kan arbeta mer idag än vad jag gjorde för tio år sedan, säger Elsa Magnusson. 

Men varför 60-åringarna idag mår bättre idag än för 12 år sedan har professor Sölve Elmståhl inget direkt svar. Och kanske spelar det inte så stor roll, det viktiga är att använder sig av resultaten för att människor ska må bättre i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".