Ett urval av de filmer Roland Hånell ombetts ta bort från sitt sortiment. Foto: Joachim Sundell / Sveriges Radio
Sverige

Bankernas moralbedömning kan vara olaglig

1:45 min

Svenska bankers policy att spärra företag som säljer "omoralisk kultur", som till exempel skräckfilm eller erotisk litteratur, kan vara olaglig, enligt Konkurrensverket.

– Det skulle kunna utgöra ett missbruk av dominerande ställning, alla överträdelser av konkurrenslagarna ser vi mycket allvarligt på, säger Angelo Skog, jurist på Konkurrensverket.

Anledningen till att svenska bankers betalspärrar mot vara omoraliska företag kan vara olaglig, är att de kan snedvrida konkurrensen. Stora företag som Apoteket och Ginza får nämligen sälja sexleksaker eller skräckfilm, eftersom de enligt bankerna bedriver en i huvudsak vad de  anser är en moralisk verksamhet.

Aktörer som Roland Hånell, som driver en skräckfilmsbutik i Skåne, blir däremot spärrade av  bankerna eftersom han är specieliserad i "stötande kulturformer". Roland tvingas nu lägga ner sitt företag efter tio år.

– Det är klart det är censur, det kan inte vara något annat, säger Roland Hånell.

Svensk handel är kritiska till bankernas agerande.

--  Så länge det är lagligt så bör man inte vara så fyrkantig som vi upplever att bankerna är. De är lite väl moraliserande med tanke på att vi lever i 2000-talet, säger Bengt Nilervall, betallösningsansvarig på Svensk Handel.

Om konkurrensverket kommer agera är inte säkert, då det först krävs att  bankernas agerande ska kunna  anses vara viktigt ur ett samhällsekonomiskt perspektiv, enligt Konkurrensverket.

– Det är för tidigt att säga, men vi kan inte utesluta att vi kommer titta närmare på ärendet, säger Angelo Skog, sakkunnig jurist på Konkurrensverket.

Se också:

John, lyssnre

På vilket sätt är en sexleksak omoralisk? Jag fattar inte riktigt hur man tänker då?

J-B, lyssnare

Surrealismen är uppenbarligen den enda sanna verklighetsbeskrivningen...

Banker stoppar kultur

Jag tycker betalspärrarna signalerar en utdaterad syn på sexualitet, säger Emma Rosén, ägare till butiken Justine och Juliette. Foto: Joachim Sundell / Sveriges Radio

Svenska banker och betaltjänster spärrar företag som säljer vad man kallar ”olämpliga produkter och kulturformer” på nätet. Läs mer här.

Joachim Sundell

Joachim Sundell, reporter. Foto: Björn Holgersson/Sveriges Radio

044-7751283
joachim.sundell@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista