Överläkaren Lars Stavenow är tacksam för att Malmö Stad ställer upp med extrapersonal under julen. Foto: Petra Haupt
Malmö

Malmö ska hjälpa SUS frigöra platser i jul

1:42 min

För att frigöra vårdplatser på Skånes universitetssjukhus i Malmö under julhelgen, så kommer Malmö stad ställa upp och jobba extra för att kunna ta emot patienter som skrivs ut under helgdagarna. Det behövs när det är så många helgdagar i sträck.

– Patienterna kommer till oss i oförändrad utsträckning, och kan vi då inte skriva ut dem, så kommer inte platserna att räcka till. Därför måste vi göra allt vi kan för att skriva ut även över helgdagarna, och då är detta ett viktigt bidrag till det, säger Lars Stavenow, som är överläkare vid akutdivisionens stab.

Det handlar framför allt om äldre, multisjuka patienter som redan har hjälp av kommunen. När patienten då ska skrivas ut från sjukhuset måste det göras en gemensam vårdplanering mellan sjukhuset, kommunen och primärvården för att till exempel se om patienten behöver ytterligare hjälp.

I vanliga fall jobbar kommunens biståndshandläggare och rehabpersonal aldrig helgdagar, vilket gör att de här patienterna inte kan skrivas ut då. Men i år kommer personal att kallas in några timmar under vissa av helgdagarna. Sjukhuset förstärker i sin tur med erfarna läkare och sekreterare som behövs vid utskrivning. Det här ska frigöra vårdplatser men görs också för patienternas skull.

– Även de vill ju komma hem till jul, och då vill vi på det här sättet försöka underlätta för dem. Vi ser mycket positivt på att Malmö stad har velat ställa upp med de här extra resurserna, säger Lars Stavenow.

I Malmö stad finns det enligt fackförbundet SSR en viss oro och ett missnöje bland den personal som nu tvingas jobba helgdagar, och den fackliga samverkan är inte avslutad. Lars Stavenow tycker personligen att det är lite otidsenligt att kommunen inte har helgbemanning.

– Egentligen borde man ha en dygnetruntverksamhet veckans alla dagar för att bättre kunna anpassa sig till patientflödena, men jag förstår att det inte är något som man ordnar över en natt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista