Kristianstadsborna har blivit bättre på att slänga matavfallet rätt. Foto: Johanna Petersson/Sveriges Radio
Kristianstad

Mer matavfall och mindre skräp i bruna påsen

1:38 min

Kristianstadsborna har blivit ännu bättre på att sortera matavfall. Både när det gäller att sortera mer men också att sortera rätt.

I september i år gjorde Renhållningen Kristianstad en plockanalys där man tog in hushållsavfall från olika område i Kristianstads kommun. Sedan undersöktes innehållet för att se hur mycket som sorterats rätt respektive fel. 

Störst förbättring har gjorts inom insamlingen av matavfall. Renheten av avfallet har ökat från 93 till 95 procent sedan 2010 då den senaste undersökningen gjordes. Folk lägger alltså mer matavfall och mindre av till exempel förpackningar i den bruna påsen. 

– Vi har jobbar kontinuerligt med informationsinsatser under ett par år. Men vi tror också att diskussionen i samhället om klimatpåverkan föranleder att våra abonnenter sorterar bättre, säger Johan Karlsvärd som är produktions- och utvecklingschef på Renhållningen Kristianstad.

Prognosen pekar mot 5800 ton matavfall för i år vilket är en ökning med 600 ton sedan 2010. Det gör att insamlingsgraden landar på 65 procent vilket enligt Johan Karlsvärd gör Kristianstad till en av de bästa kommunerna i landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista