1 av 4
I natt 21.00 lokal tid utlystes vapenvila mellan Hamas-Israel Foto: Scanpix
2 av 4
Så här har det sett ut senaste åtta dagarna nere i Gaza City Foto: Scanpix
3 av 4
Filasten Nagi i Gaza Foto: Jeanette Svensson-Ek
4 av 4
Innan Filasten utvisades gick hon på omvårdnadsprogrammet i Osby Foto: Jeanette Svensson-Ek
Gazakonflikten

Reporter: "Frågan är hur länge vapenvilan kommer hålla"

6:05 min

Sopor ligger på gatorna, el finns bara ett par timmar om dygnet och det är saltvatten i kranarna. En miljon människor bor på en yta som är en tredjedel stor som Öland. Så beskrev Sveriges Radios tidigare utrikeskorrespondent i Mellanöstern, Kristian Åström, situationen på den av Israel ockuperade Gazaremsan. Vi pratade även med en Osbytjej som upplever konflikten på nära håll.

22 åriga Filasten Nagi fick lämna tryggheten i Osby där hon bodde innan hon utvisades. Nu drygt ett år senare har hon upplevtkriget i Gaza på nära håll.

Morgonen pratade med Filasten över en knastrig telefonledning, och hon berättade om hur det varit den senaste veckan - att inte kunna sova på nätterna och om oron över att vapenvilan kommer att brytas. Klart är att det är stor misstro mellan parterna, såväl på Gaza som i Israel. Filasten var åtminstone glad över att hon nu kommer kunna gå ut och handla mat igen.

Så är situationen i Gaza

Israel ockuperar de ockuperade palestinska områdena Västbanken, östra Jerusalem och Gaza sedan 1967. Hamas styr Gaza sedan övertagandet i juni 2007. Israel har benämnt Gaza som "fientligt territorium" och isolerar Gaza från omvärlden. Levnadsstandarden var redan innan Hamas maktövertagande låg och har sedan dess ytterligare försämrats. Cirka 80 procent av befolkningen lever på humanitär hjälp och rörelsefriheten är kraftigt begränsad. Situationen i Gaza förvärrades ytterligare efter kriget i Gaza som ledde till att 1300 personer dog och omfattande förstörelse av byggnader och infrastruktur.

Källa: Utrikesdepartementet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista