Ann-Christin var personlig assistent åt sin son i femton år. När han gick bort sökte hon sig till andra vårdyrken, och började jonglera flera deltidstjänster samtidigt. Hon har också skrivit en bok om sin sons sjukdom. Foto: Joachim Sundell / Sveriges Radio
Lönsboda

Ann-Christin hade nio jobb

1:38 min

Antalet deltidsanställda ökar kraftigt i hela landet, visar nya siffror från Statistiska centralbyrån. En av dem är Ann-Christin Bengtsson i Lönsboda. Under två års tid hade hon nio olika deltidstjänster – samtidigt.

Personlig assistent, privat och kommunalt, kontaktperson, sömmerska, entrévärd - listan över Ann-Christin Bengtssons alla jobb är lång.

I två års tid har hon haft nio olika timvikariat för fyra arbetsgivare, fram tills hon i år blev sjukskriven.

– En full vecka var jag på ett jobb på förmiddagen, ett annat på eftermiddagen. På torsdagar hade jag två olika jobb i Blekinge, och på helgerna var jag personlig assistent eller entrévärd i Lönsboda Folkets Park, säger Ann-Christin Bengtsson.

En ny undersökning från Handels visar att allt fler svenskar jonglerar flera tjänster samtidigt för att få ekonomin att gå ihop.

– Jag trivdes med jobben, men samtidgt var det en konstant ekonomisk stress. Räkningarna ska ju betalas, och det kunde skilja 7000 kronor i inkomst från en månad till en annan, säger Ann-Christin Bengtsson.

Enligt undersökningen, baserad på forskning från svenska universitet, är det just kvinnor utan högre utbildning som är den vanligaste deltidsarbetaren. Den visar också att den gruppen lider störst chans att drabbas av stressrelaterade sjukdomar.

– Det var mycket att hålla reda på, men jag hetsar inte upp mig i onödan. Det är bra om man inte är så känslig för stress, säger Ann-Christin.

Ann-Christin Bengtsson är för tillfället sjukskriven i en neurologisk sjukdom, men hoppas kunna återvända till ett vårdjobb redan nästa år.

– Jag känner att jag har mer att ge. Jag förlorade min son till en svår sjukdom, och vill  kunna ge stöd och hjälp till andra i samma situation, säger Ann-Christin Bengtsson.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista