Kunskapsmålen nås inte i skolorna i Hässleholms kommun. Nu förändrar kommunen sin skolledning. Foto: Leif R Jansson/Scanpix
Hässleholm

Så ska Hässleholms skolor bli bättre

1:31 min

Kritiken var omfattande mot skolorna i Hässleholms kommun efter Skolinspektionens tillsyn i våras. Nu presenterar kommunen ett reformpaket som man hoppas ska återställa förtroendet för skolorna.

"Måluppfyllelsen i Hässleholms kommun är låg, och det finns ingen tydlig trend att det blir bättre." Så inledde Skolinspektionen sin kritik mot Hässleholms kommun efter en tillsyn under våren 2012.

Den huvudsakliga kritiken handlade om bristen på systematisk analys och uppföljning av kunskapsresultaten i skolan, som en orsak till att måluppfyllelsen var så låg. En udd mot kommunen som huvudman alltså, snarare än mot skolans enskilda rektorer.

– Det är aldrig roligt att få kritik, speciellt inte när det är kraftig. Men vi blev inte helt förvånade. Vi har trots allt viss självinsikt och förstod att vi hade förbättringsområden, säger Johan Berglund som är ordförande i Barn- och utbildningsnämnden i Hässleholm.

I morgon ska kommunen avara på skolinspektionens kritik och presenterar då en rad åtgärder för att räta upp sin skolledningsfunktion. Man har tagit till sig av kritiken och lovar satsningar på kraftigt förbättrad utvärdering av skolan, för att fler elever ska nå målen i framtiden.

– Nu har vi ändrat inriktning och har andra arbetsinstrument för att kunna identifiera, analysera och agera.

Hela skolorganisationen har gjorts som och från årsskiftet ska det finnas en chef för hela grundskolan och en för hela förskolan för att komma till rätta med de stora skillnaderna inom kommunen, vilket var en annan punkt i skolinspektionens kritik.

Åtgärderna sjösätts gradvis under nästa år och nu hoppas Johan Berglund att skolorna i Hässleholm ska lyfta.

– Det är jag fullständigt övertygad om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista