Mats Ohlsson på Examec Maskinmotage i Tomelilla gav Felicia Persson från Simrishamn fast jobb som elektriker. Något hon inte kunde hitta i hemkommunen. Nu blir hon snart Tomelillabo i stället. Foto: Marie Sandgren/Sveriges Radio
TOMELILLA

Felicia hittade drömjobbet - i grannkommunen

"Jag hade rätt svårt att få fast"
1:32 min

De senaste 25 åren har grannkommunerna Tomelilla och Simrishamn haft helt olika utveckling. I Tomelilla ökar både arbetstillfällena och befolkningen. Medan de minskar i Simrishamn.

20-åriga Felicia Persson växte upp i Örnahusen söder om Simrishamn. Men när hon var färdig elektriker härom året hade hon svårt att hitta jobb i den egna kommunen.

– Ja, jag hade rätt svårt få fast, säger hon.

I stället var det i grannkommunen Tomelilla det fasta jobbet fanns. Närmare bestämt på Examec maskinmontage där hon idag är anställd som elektriker. Snart blir hon också Tomelillabo. En egen lägenhet väntar på inflyttning.

Så varför går det bättre för Tomelilla än Simrishamn?

– Det känns nästan om Tomelilla satsar lite mer än Simrishamn gör. Det finns inte så mycket att göra. Det är mest pensionärer. Det blir ju mindre och mindre ungdomar där, säger Felicia Persson.

Det går bra för förtaget där hon jobbar. Några nyanställningar varje år och Sparbankens Syds tillväxtpris förra året. Examec tillverkar avancerade maskiner, bland annat till Tetra pak och olika vetenskapliga ändamål. De har funnits sedan 2003 och valde att satsa i Tomelilla eftersom man hittade rätt kompetens här.

– Det kan man säga. Och sen naturligtvis ett positivt företagsklimat. Kommunen har hjälpt oss att bygga lokaler och sett till att göra det lättare för oss att expandera, säger VD Mats Ohlsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".