1 av 4
Marie Nilsson, planarkitekt på Kristianstad kommun, visar det nya handelsområdet de planerar i Hammar. Foto: Louise Johansson/Sveriges Radio
2 av 4
Detaljplan över det nya området i Hammar. Foto: Louise Johansson/Sveriges Radio
3 av 4
Andrea Porutis tror att köpcentret i Hammar kommer att lyfta Kristianstad. Foto: Louise Johansson/Sveriges Radio
4 av 4
Marie Nilsson, planarkitekt på Kristianstad kommun. Foto: Louise Johansson/Sveriges Radio
Kristianstad

Nu ska invånarna tycka till om handelsområdet i Hammar

Planarkitekt: ”Vi förväntar oss farhågor kring köpcentret”
1:38 min

Kristianstad kommun har precis börjat gräva vid Domus för att senare kunna påbörja bygget av köpcentret Östra Centrum. Samtidigt hålls i kväll samråd kring planerna på att bygga nytt ett handelsområde i Hammar i Kristianstad.

Utanför Domus kör maskinerna fram och tillbaka och folk jobbar intensivt med att förvandla det idag, ganska så, alldagliga Domushuset till en helt ny och modern galleria.

Samtidigt tas nästa steg till ett nytt handelsområde i Hammar. På stan råder det delade åsikter kring planerna på två köpcentrum.

– Det är bättre att bygga inne i stan där folk är. Att bygga ute i Hammar är helt fel, säger Britt-Marie.

– Jag tror att det kan få staden att växa ännu mer. Vi kallas ju redan lilla Paris, säger Andrea Porutis.

Planarkitekten på kommunen, Marie Nilsson, ser fram emot att presentera planerna för Hammar på kvällens samrådsmöte men är också beredd på att folk antagligen kommer att ifrågasätta det planerade köpcentret.

– Vi gissar att man har farhågor kring det nya köpcentret och om det verkligen behövs och vi förstår att det uppstår frågor kring detta, säger Marie Nilsson.

Kommunen har jobbat med detaljplanen för det aktuella området i Hammar i över ett års tid. När man eventuellt skulle kunna börja bygga kan Marie Nilsson inte säga i dag.

– Vi förväntar oss ganska mycket synpunkter, även från myndigheter. Så vi vågar inte säga något annat än att det är en bra bit kvar innan vi är färdiga.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".