1 av 3
Dessa fina cupcakes bjöds det på. Den som saknas ligger i Johans mage. Plus en till! Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio
2 av 3
Blodbussen Foto: Scanpix
3 av 3
Ett fint bandage får man efter blodgivningen. Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio
Blodgivare

Blod och muffins = sant

Thomas Attne "Vi behöver fylla på blodlagret inför helgerna"
7:23 min

Snart är det jul och en av de största trafikhelgerna närmar sig. Behovet av en buffert med blod är mycket stor och därför har blodcentralerna i Malmö, Lund, Kristianstad och Helsingborg extraöppet i morgon.

Thomas Attne, kommunikatör på Blodcentralen i Skåne, berättade att lagret av blod är hyfsat just nu, men anledningen till att det är extraöppet i morgon är att just fylla på blodlagren inför stundande helger. Dessutom vill man få upp ögonen för blodgivandet. Behovet i Skåne är speciellt stort då mycket tung, blodkrävande sjukvård finns i Skåne.

Alla blodgrupper behövs men ofta har brist på A+ och 0-blod som är de stora blodgrupperna. Johan berättade att han skule lämna blod i morgon och hoppades på att det skulle serveras blodgivarmuffins (som det serverades vid den internationella blodgivardagen i våras).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".