Seriemördaren Peter Mangs döms till livstids fängelse för bland annat mord i två fall. Foto: Scanpix.
Malmö

Livstid för Peter Mangs

Anhörig: ”Det fanns inget annat”
1:07 min

Malmö tingsrätt dömer Peter Mangs till livstids fängelse för bland annat två mord och fem mordförsök. Rätten går därmed på åklagarnas linje, försvaret ville att han skulle få ett tidsbestämt straff. Han ska dessutom betala över en miljon kronor i skadestånd.

Peter Mangs har nu tre veckor på sig att överklaga domen. Försvarsadvokat Jesper Montan säger till Sveriges Radio att han förutsätter att domen kommer överklagas.

– Det är ju han som bestämmer. Men vi kan på goda grunden anta att ut att Mangs kommer att överklaga. Han är ju dömd till livstids fängelse mot sitt nekande säger Jesper Montan.

Malmö tingsrätts dom innebär att Peter Mangs döms för bland annat två mord, fem mordförsök och tre fall av grovt olaga hot. Ett av morden är det på Trez West Persson, och hennes mor var idag och tog emot domen i tingsrätten. Och så här reagerar hon på att Mangs dömdes till livstid.

– Det fanns inget annat säger mamman Jeanette West Persson.

Vad betyder det att få en domen?

– Det är viktigt, det är ju ett led i hela den här processen som varit säger Jeanette West Persson.

Analyser av Mangs vapen och de kulor och hylsor som hittats på brottsplatserna har varit i centrum för utredningen.

Brotten kännetecknas av extrem hänsynslöshet och brist på empati, skriver tingsrätten i domen.

Ett tidsbestämt straff är inte tänkbart, enligt chefsrådmannen Lennart Strinäs. Straffvärdet för de brott Mangs fälls för är betydligt högre och kan bara resultera i ett livstidsstraff, resonerar rätten.

Bland de gärningar som tingsrätten inte finner styrkta ur åtalet finns mordet på Gånglåtsvägen i Malmö den 28 juli 2003, skriver Malmö tingsrätt i ett pressmeddelande.

Rätten hävdar att det saknas teknisk bevisning som binder honom vid dessa brotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista