Peter Mangs försvarsadvokat Jesper Montan hanterar pressen. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
Malmö

Troligt att dom mot Mangs överklagas

1:41 min

Domen om livstids fängelse var väntad. Peter Mangs försvarare, Jesper Montan, utgår från att han tänker överklaga till hovrätten.

Jeanette Persson West som är mamma till Trez som mördades på Västra Skrävlingevägen i Malmö i oktober 2009 är nöjd med domen. 

– Ja, det fanns väl inget annat. Tycker jag, säger Jeanette Persson West.

Åklagarna Solveig Wollstad och Håkan Larsson hade krävt livstids fängelse och fick alltså gehör för det. Håkan Larsson anser att lagens strängaste straff hade kunnat dömas ut bara för mordet på Trez West Persson. 

– Redan händelsen ute på Västra Skrävlinge, är i sig sådan att man kan börja diskutera om det inte är livstid redan där, och definitivt när han döms för ett andra mord. Då är det inte mycket val för tingsrätten när det gäller påföljden, säger Håkan Larsson.

Malmö tingsrätt dömer Peter Mangs till livstids fängelse för bland annat två mord, fem mordförsök och tre fall av grova olaga hot, men frikänner honom från ett av de tre mord han åtalades för, det på en 23-årig man som sköts ihjäl på Gånglåtsvägen i Malmö i juli 2003 och från sju mordförsök.

Om åklagarsidan tänker överklaga vill Håkan Larsson inte säga något om idag.

Men Jesper Montan, den ene av Peter Mangs två försvarsadvokater säger att han utgår från att Peter Mangs överklagar. 

– Nu får vi läsa domen och se hur tingsrätten har resonerat i de delar där de har dömt honom och i de delar de har frikänt honom. Sedan utgår vi från att det blir ett överklagande till hovrätten.

Om Peter Mangs väljer att överklaga, lär väl åklagaren också göra det. Hur du på risken att han i så fall fälls för fler brott än han fälls för nu?

– Det tror inte jag. Det är ju vår uppfattning att han inte kommer att fällas för fler brott. Snarare är vår förhoppning att han ska frikännas på alla punkter, säger Jesper Montan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista