Kvinnor som blivit utsatta för våld har svårt att få en bostad. Foto: Scanpix
Kristianstad

Bostadsbrist drabbar utsatta kvinnor allt hårdare

Katarina Honoré (S): ”Jag vill ha en nollvision för avvisanden”
1:35 min

Förra året var kvinnojouren i Kristianstad tvungen att neka 37 kvinnor boende. Anledningen är den utbredda bostadsbristen som skapar problem för kvinnojourer över hela landet. Nu kräver Sveriges Kvinno- och tjejjourers riksförbund, SKR, att landets kommuner tar tag i problemet.

Nu vill SKR att kommunerna upprättar handlingsplaner för hur bostadsbristen ska lösas. På Kvinnojouren i Kristianstad har de varit tvungna att neka 10 kvinnor och 12 barn boende bara de senaste månaderna. Någon konkret plan för att lösa bostadsbristen i Kristianstad är inte aktuell men frågan diskuteras. Det säger Katarina Honoré, socialdemokrat och vice ordförande i arbete- och välfärdsnämnden.

– Det skulle vara bra om man kunde upprätta en sån plan. Jag vet inte hur långt man har kommit i det arbetet tillsammans med Kriscentrum. Men jag vet att både Kriscentrum och kvinnojouren har de här frågorna.

I Kristianstad samarbetar de med andra kommuner när de ska placera kvinnor som kommer från skyddade boenden. Men bostadsbristen är utbredd över stora delar av landet och skapar problem för flera kvinnojourer. I Hässleholm var de tvungna att neka åtta kvinnor och 17 barn skyddat boende förra året, i Helsingborg nekade de 14 kvinnor och i Ängelholm 37 kvinnor. Katarina Honoré i Kristianstad vill se en nollvision för avvisanden.

– Jag tycker att vi måste jobba vidare på detta och ta fram den här handlingsplanen. Men jag tror inte att den bara kan handla om bostäder utan vi måste ha ett helhetsgrepp. Vi kan inte bara ta en mamma och hennes barn och sätta i en lägenhet utan hon måste ha hjälp runt omkring sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".