Allt fler skåningar jobbar deltid. Det oroar fackförbundet Handels. Foto: Jessica Gow/Scanpix
Skåne

Deltidare har allt svårare att klara sig

Handels: ”Har svårt att överleva på de timmarna man har”
1:34 min

Antalet deltidsanställda ökar markant i norra Skåne, en utveckling som oroar fackförbundet Handels. I en ny rapport varnar man för att deltidstjänsterna leder till mer stressrelaterade sjukdomar och allt fler som får svårt att klara sig ekonomiskt.

– De har alldeles för få timmar. Man har inte skäliga tjänster för att överleve, säger Pia Tschofen, försteombudsman på Handels i Kristianstad. 

I Handels nya rapport om deltidsanställda, baserad på uppgifter från Statistiska centralbyrån, Novus opinion och svensk forskning, framgår att antalet deltidsanställda ökar kraftigt i hela Sverige i alla yrkeskategorier. 

Deltidsanställda upplever sig vara mer stressade än fast anställda, har fler stressrelaterade sjukdomar och har många gånger svårt att klara sig ekonomiskt på bara en tjänst. 

Det stora problemet inom servicesektorn, enligt handels, är de allt vanligare timanställningarna, där anställda rings in med kort varsel för att jobba korta pass - ibland inte mer än 3 timmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".