Foto: Björn Larsson Rosvall/SCANPIX
Skåne

Fel att förlänga gymkort automatiskt

Företag får akta sig för att automatiskt förlänga avtal, som till exempel telefonabonnemang och gymkort. En kvinna i Skåne vars gymkort förlängts i ett år har fått rätt i en vägledande dom.

Kvinnan skaffade kortet, med giltighetstid i ett år, i augusti 2007. Enligt villkoren i avtalet med företaget skulle kortet sägas upp en månad innan det gick ut. Hon sade upp kortet ett par dagar för sent, varpå gymmet krävde henne på pengar för ett år till. 

Men villkoren var oskäliga, anser Högsta domstolen (HD). En förlängning bedöms till exempel vara en större fördel för företaget än för kvinnan. 

Kvinnan företräddes av konsumentombudsmannen (KO), som länge stridit för att få stopp på dyra avtal som kunderna inte vill ha. Enligt KO är det tydligt att domen betyder att konsumenten bestämmer om man vill ingå ett avtal. Det ska inte ske för att man glömmer att säga ifrån. 

HD betonar att företaget tydligt ska påminna om att avtalet måste sägas upp och vad som händer om det inte sker. 

Domen innebär dock inte att förlängningarna i sig är olagliga, enligt processråd Gunnar Wikström på KO.

– Däremot visar den att man som näringsidkare ska vara mycket försiktig med att använda sådana avtalsvillkor, säger han till TT. 

Sofia Tanaka/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".