Christina Persson har en månad kvar till pension, men måste lära sig söka jobb. Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio
Ljungbyhed

Blivande pensionär måste söka jobb

1:29 min

Christina Persson i Ljungbyhed har varit arbetslös sedan 2010. Hon går i pension vid årsskiftet, men med bara någon månad kvar till pensionen har hon blivt kallad till Arbetsförmedlingen för att lära sig att söka jobb. Uteblir hon får hon ingen ekonomisk ersättning.

Christina Persson har arbetat som städare, men är arbetslös sen 2010. Med en månad kvar till pension tvingas hon gå Arbetsförmedlingens utbildning i att söka jobb.

– Då får jag sitta där två gånger i månaden och så har vi fått i hemläxa att skriva CV, göra en ansökan och vi ska skriva upp vilka jobb vi sökt och vad vi tänker oss i framtiden, säger Christina Persson.

Hur känns det?

– Ja för mig känns det meningslöst, och jag tror arbetsgivarna också tycker det känns meningslöst att jag skickar ansökningar.

Du har varit arbetslös sen 2010, vad har du fått för hjälp från Arbetsförmedlingen tidigare?

– Inte så mycket mer än att jag hade en coach tre eller fyra gånger men sen sa han att vi hade så mycket mer att göra. Men det är inte så mycket hjälp nu heller, för vi sitter bara där och gör våra uppgifter också samlar de in papperna och så går vi. Tack och adjö, kom nästa gång!

Vad tycker du att de ska göra istället?

– Satsa på de yngre och hjälpa dem och låta mig vara den månad där är kvar, säger Christina Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista