1 av 3
Ett trettiotal PRO-medlemmar stod utanför Skånehuset på måndagsförmiddagen. Foto: Joachim Sundell / Sveriges Radio
2 av 3
Nedskärningarna kommer leda till onödigt lidande bland Skånes pensionärer, säger Elsie Modig, PRO-medlem. Foto: Joachim Sundell / Sveriges Radio
3 av 3
Göran Göransson, ordförande för PRO Skåne. Foto: Joachim Sundell / Sveriges Radio
Skåne

Här protesterar pensionärerna mot vårdbantningen

PRO: ”Politikerna måste se till de gamla också!”
1:36 min

Den skånska sjukvården är i allvarlig kris. Det menar PRO Skåne som idag demonsterar utanför Skånes samtliga tio sjukhus.

Sluta riva den skånska sjukvården. Det är rubriken på de flygblad som ett 30-tal bekymrade PRO-medlemmar delade ut i Kristianstad idag. På Skånehuset konfronterade man även ansvariga politiker.

Det är femklöverns beslut att spara in 390 miljoner kronor på vården i Skåne 2013 som PRO reagerat på. Detberäknade underskottet på 600 miljoner kronor inom vården tål inte mer nedskärningar. Otillräckligta resurser möter en ogenomtänkt utvecklingsplan, menar PRO Skånes ordförande, Göran Göransson:

– Vi oroar oss för den nedragningen som skett de senaste åren. Överbeläggning, stressad personal och patientsäkerheten är konsekvenserna, inte bara för våra medlemmar, utan för folk i allmänhet.

Nästa års neddragningar inom vården hotar patientsäkerheten i Skåne, menar Lars Bergholts, en av  medlemmarna som delar ut flygblad utanför CSK i Kristianstad.

– Det är för jävligt hur de skär ned på vården. De måste se till de gamla också!

I entrén till CSK står Elsie Modig, som precis har delat det dryga hundratalet flygblad hon hade med sig hit idag.

– I vår ålder behöver vi vården, och vi villa ha kvar sjukhusen som de är. Vi hoppas att vi får politikerna med oss på detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".