Den ambulanspersonal som var anställd på Sirius Humanum blir utan ersättning från Region Skåne. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio.
skåne

Inga regionpengar till ambulanspersonalen

1:35 min

Det blir inga pengar från Region Skåne till de tidigare anställda vid ambulansföretaget Sirius Humanum. Vårdförbundet har krävt att regionen ska stå för de dryga fem miljoner kronor som de anställda förlorat i och med företagets konkurs.

Men Region Skåne kan inte betala, enligt de styrande politikerna.

– Vi hittar ingen rättslig grund för det, och vi kan inte bryta mot den likabehandlingsprincip som finns, säger Katarina Erlingson (C), ordförande i personal- och arbetsgivarutskottet.

De anställda förlorar semesterpengar som de tjänade in när de var anställda av regionen. Hur ser du på det?

– Självklart är det hemskt tråkigt för den enskilde, men vi kan tyvärr inte göra något, för det skulle ge väldigt konstiga effekter.

När ambulansföretaget Sirius gick i konkurs förlorade de anställda sammanlagt 5,2 miljoner kronor i intjänad semester, som låg längre tillbaka i tiden än vad den statliga lönegarantin täckte. En ambulanssjuksköterska som nyheterna tidigare pratat med har till exempel förlorat 34 000 kronor.

Vårdförbundet anser att Region Skåne har ett moraliskt ansvar som privatiserat ambulanssjukvården, och som känt till Sirius dåliga ekonomi utan att ingripa. Men Katarina Erlingson säger att det inte går att göra undantag, när det inte finns någon rättslig grund.

– Det skulle kunna innebära prejudikat som kan bli väldigt besvärliga, inte bara för oss i Region Skåne utan kanske för andra landsting och regioner. Det är väldigt vanskligt att göra en sådan sak, och det har vi inte övervägt, säger hon.

Vad skulle du vilja säga till de anställda, som kanske har förlorat en och en halv månadslön?

 

– Ja, vad ska jag säga? Jag kan inte säga så mycket mer än vad jag redan har sagt, att jag har djup förståelse för deras situation, och att det är tråkigt att inte kunna göra något.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista