Några av de yngre barnen testar gränser och märker att vi chaufförer är maktlösa. då spårar det ur, säger Marianne Groth, skolbusschaufför. Foto:Joachim Sundell / Sveriges Radio
Kristianstad

Skolbusschaufförer larmar om farligt stök

Chauffören: ”Tänk dig ett barnkalas och försök köra bussen samtidigt”
1:37 min

Kristianstads busschaufförer har fått nog. Man kräver nu nya ordningsregler för kommunens skolbussar, där ljudnivå och arbetsmiljö har spårat ur.

Dialog med föräldrar och skola, och kanske möjligheten att stänga av särskilt stökiga barn temporärt, det är några av kraven från Kristianstads skolbusschaufförer, som fått nog av stöket på kommunens bussar.

Det stora problemet när barn testar gränserna, menar skolbusschauffören Marianne Groth, är att hålla ordning som ensam vuxen, och samtidigt köra bussen på ett säkert sätt.

– Alla har det likadant. Föreställ dig ett barnkalas och försök köra bussen samtidigt, säger Marianne Groth.

Om situationen spårar ur, blir man som förare snabbt maktlös. Barn som mobbar andra barn eller springer upp och ner i gången är återkommande problem. Enligt chaufförerna blir de trotsigaste barnen snabbt medvetna om att förarna inte har någon makt.

-- Vi kan inte göra så mycket. Vi vädjar därför till föräldrarna nu: Ha en dialog med busschauffören, fråga hur det är med ditt barn på bussen, säger Marianne Groth.

I en debattartikel i Kristianstadsbladet, signerad av Kristianstads skolbusschaufförer, berättade man nyligen om bråk, barn som vägrar använda bälte och minskad trafiksäkerhet. Hur lösningen ska se ut vill skolbusschaufförerna nu diskutera med skola och föräldrar, men någon konsekvens för särskilt stökiga barn behövs, menar de.

– Det är ett samhällsproblem. Man måste få konsekvenser för sitt beteende, oavsett om det är i skolan eller på bussen, säger Marianne Groth.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".