Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Nordostskåne

88-årig läkare tvingas stänga sin praktik

Socialstyrelsen tvingar en 88-årig läkare i nordöstra Skåne att stänga sin mottagning. Myndigheten har uppmärksammat en rad brister på hans praktik.

Det var efter flera anmälningar om grova brister som Socialstyrelsen valde att stänga mottagningen.

Läkaren ska bland annat skrivit ut narkotikaklassade medel till två missbrukare utan närmare kontroller. Den ena sålde dem vidare på gatan, den andre, en 22-årig man från Kristianstad, överdoserade och fick permanenta hjärnskador.

Han ska också frikostigt ha skrivit ut narkotikaklassade läkemedel till andra utan undersökning med motiveringen att han litade på sina patienters beskrivningar av deras besvär.

Efter en inspektion av mottagningen visade det sig att läkarens alla mediciner var utdaterade, de äldsta gick ut redan 1986. Läkarens kirurgiska utrustning var ohygienisk, de senaste anteckningarna om sterilisering var fyra år gamla.

Efter skarp kritik från Socialstyrelsen gick läkaren med på att stänga mottagningen i augusti i år. Men nya kontroller visar att läkaren fortsatt verksamheten i hemlighet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".