På sikt kan appen ersätta anteckningsblocket. Foto: Jon Willén/Sveriges Radio.
Skåne

Poliser blir rappare med plattor med app

2:05 min

Trots stora tekniska framsteg i samhället sköter polisen fortfarande en stor del av arbetet på fältet med papper och penna vilket skapar mycket dubbelarbete. Men i ett projekt mellan Skånepolisen och Malmö högskola har man skapat en app för läsplattor som kan göra polisernas jobb snabbare.

– De flesta radiobilspoliser är mellan 25 och 30 år gamla. Och då är man ju van vid att i sitt vardagliga liv  ha de här tekniska hjälpmedlen och stöden. Och kommer man då till sin arbetsplats och känner att man ligger lite efter är det ju en frustration när man vet att tekniken finns säger Stefan Peijne, kriminalinspekör på Skånepolisen. 

Studenterna på högskolans utbildning i interaktionsdesign fick under en dag möjlighet att följa med polisen ut på fält. 

– Det var mycket dubbelarbete. Mycket skriva om grejer flera gånger, åka tillbaka till stationen och skriva om lappar säger Anders Larm, student på Malmö högskola. 

Med sina nyvunna kunskaper om polisiärt arbete skapade de en applikation runt ordningsmaktens rätt att beslagta fordon.

– Det finns till exempel en digital skiss av bilen, där du kan markera skadorna och sedan dokumentera med bilder och länka till skadorna säger Tomas Rogowiec, student på Malmö Högskola. 

Med en läsplatta i fickan tror Stefan Peijne på en mängd fördelar för patrullerande poliser. Förutom stöd vid förhör och bevissäkring kan det också användas som en snabb kanal för att sända ut aktuell information.

– Kan då radiobilspoliserna få med sig detta ut i en läsplatta kan de hålla sig uppdaterade på vilka områden de kanske ska uppehålla sig i och så vidare. 

Projketet ska nu redovisas för polisens taktiska ledning. Sedan får framtiden utvisa om morgondagens poliser kan lämna kvar anteckningsblocket på stationen.

– Det är jätteviktigt att vi hänger med och håller oss uppdaterade. Det finns otroligt mycket tid att spara. Och om man på så vis kan frigöra resurser är det en stor vinst, säger Stefan Peijne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista