1 av 2
Riskastande på brudpar är en omtvistad tradition
2 av 2
Fåglar gillar hellre solrosfrön och nötter än riskorn Foto: Scanpix
Stämmer det att

Ingen ris(k) för fåglar på bröllop

Anders Wirdheim "Mina kompisar kastade fågelfrön på mig när jag gifte mig"
4:16 min

Många har säkert varit med och kastat ris eller fått det kastat på sig vid bröllop. En del påstår att detta inte skulle vara bra för fåglar och att deras små magar skulle svälla och ta stryk. Finns det någon sanning i påståendet? Morgonen tog reda på svaret i "Stämmer det att"

Det var Johan som mailat oss frågan och så här skrev han:
"Hej!! Jag jobbar som kyrkvaktmästare och har tjänstgjort vid otaliga bröllop. Ibland ska det som bekant kastas ris på brudparet. Då kommer ofta diskussionen om att fåglar dör av att äta råa riskorn fram. Jag påstår att det bara är en myt medan vissa av mina kolleger tror det är sant. Därför tycker jag att ni ska ta upp denna fråga under er programpunkt Stämmer det? Dör fåglar av att äta rått ris?"

Expert på området är Anders Wirdheim, informationsansvarig på Sveriges Ornitologiska Förening och han tog kål på myten. Anders kommenterar till Morgonen "Påståendet kommer troligtvis från Vilhelm Mobergs Utvandrarna där Kristina & Karl-Oskars lilla tös dog av att ha ätit gröt som inte svällt tillräckligt". Anders berättade vidare att fåglar troligtvis inte är intresserade av ris och skulle de äta ris så har de en effektiv muskelmage som maler ned korn och frön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".