Skåne

Höga hastigheter bakom masskrocken på på Tranarpsbron

1:31 min

Hastigheten var den största enskilda orsaken till olyckan på Tranarpsbron. Nu har det gått drygt två veckor sedan olyckan och polisen håller på för fullt med en förundersökning.

Det var halt och dimmigt på Tranarpsbron på olycksdagen. Men polisen har konstaterat att alla fordon hade de vinterdäck som lagen kräver och enligt Trafikverkets egen utredning hade de saltat som de ska.

Erling Andersson är enhetschef för trafikpolisen i Skåne. Han menar att hastigheten var den viktigaste orsaken till att olyckan blev så omfattande.

– Att köra så fort att man kan stanna på sträckan man kan överblicka innebar att man kunde köra i ungefär 30 km med den sikten som var vid tillfället. Och flertalet av de som har krockat låg i betydligt högre hastigheter, säger han. 

En person dog och många skadades i olyckan, men exakt hur det började vet polisen fortfarande inte. Tre lastbilar på väg norrut körde ihop, men varför de gjorde det vet man inte säkert ännu. Olyckan som skedde i södergående riktning tror polisen var vad de brukar kalla en "tittolycka" - folk saktade antagligen ner eller stannade helt när de såg krockarna på andra sidan.

Så här långt är tolv av de som var inblandade i olyckan misstänkta för brott, de flesta gäller då vårdslöshet i trafik. Men de kan bli fler.

Sänkt hastighet på bron är att vänta ett tag till. De skador som bron fick i samband med olyckan kan nämligen inte repareras förrän temperaturen lägger sig mer stabilt över nollan.

Sandra Douglasdotter

Sandra Douglasdotter. Foto: Linda Ottosson/Sveriges Radio.
sandra.douglasdotter@
sverigesradio.se

044-7751287

Tufft för bärgarna

Tranarpsbron. Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio

Aldrig under sina 26 år som bärgare har Donald Pilblad varit med om en så stor olycka som den på E4 vid Tranarpsbron.

Polisen utreder fel

Ett femtiotal lastbilar och lika många personbilar är inblandade i en stor trafikolycka vid Tranarpsbron utanför Klippan. E4 är avstängd mellan Östra Ljungby och Åstorp. Foto: Björn Lindgren / SCANPIX

Först sa de att tre personer hade omkommit, sedan visade det sig vara en person. Nu ska polisen undersöka varför de uppgav fel uppgifter angående olyckan på E4.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista