Tranarpsolyckan

Tre lastbilar misstänks ha orsakat masskrock

1:26 min

Polisen håller nu på att slutföra utredningen om masskrocken på Tranarpsbron på E 4:an norr om Helsingborg den 15 januari. Det är främst tre lastbilar som misstänks ha orsakat masskrocken där en person omkom. Polisen söker även två bilister som strax innan olyckan ska ha stannat i vänster körfält.

– Vi konstatera att det är två okända personbilar som står i vänster körfält och vi vill komma i kontakt med dem. De har stannat av någon anledning, säger Arne Davidsson, kommissarie på Skånepolisen som utreder olyckan.

De två bilister som polisen nu vill komma i kontakt med är inte misstänkta för något trafikbrott, men de skulle kunna bidra med vittnesuppgifter.

– Det är väldigt viktigt, eftersom vi kan få ytterligare förklaring, säger Arne Davidsson.

Misstanken att det är lastbilar som orsakat olyckan kvarstår.

Sedan observerades tre lastbilar, med påhängsvagn. De tre fordonen sammanstöter med varandra. Därefter sker påkörningarna efter hand, säger kommissarien Arne Davidsson.

En genomgång av färdskrivarna i de totalt 40 lastbilar som var inblandade i masskrocken, visar att endast en lastbilschaufför hade anpassat hastigheten efter det hala väglaget och den täta dimman.

De övriga lastbilschaufförerna höll mellan 70 och 90 kilometer i timmen. 30 kilometer i timmen hade, enligt polisen, varit en lämplig hastighet under rådande förhållanden och det då hade inte varit något problem för lastbilarna att stanna.

Utöver de 40 lastbilar var också 34 bilar inblandade i masskrocken. Sammanlagt tolv förare kommer nu delges misstanke om brott.

– Det vi tänker på nu är vårdslöshet i trafik. Alternativt att de inte hållit avstånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista