ÖRKELLJUNGA

Nu ska byskolornas framtid avgöras

1:17 min

Den styrande borgerliga alliansen i Örkelljunga vill lägga ner byskolan i Tockarp och högstadiet vid Bokelundaskolan i Skånes Fagerhult. Man anser att det skolorna har för få elever och inte kan leva upp till kraven i den nya läroplanen som kom för några år sen.

Däremot får byskolorna i Eket och Åsljunga en frist på några år trots att även de har få elever. Politikerna hoppas att man ska kunna vända trenden där.

– Vi tror att vi kan få en inflyttning till Eket och Åsljunga i framtiden, säger folkpartisten Björn Zorec som är ordförande i Utbildningsnämnden i Örkelljunga.

Båda ligger utmed E4:an och vi hoppas och tror att människor i Ängelholm och Helsingborg ska upptäcka att det finns ett annat liv man kan leva på de här mindre orterna en bit från storstaden

Skolorna i Eket och Åsljunga får tre - fyra år på sig att öka antalet elever. För det är en förutsättning för att de ska finnas kvar på längre sikt, säger Björn Zorec. Han pekar också på att skolorna har moderna lokaler och att de flesta eleverna finns i byn och har gång- eller cykelavstånd till skolan.

Till Tockarp däremot bussas de flesta eleverna. Eftersom skolan är gammal kan inte all undervisning genomföras där. Utan de får bussas vidare till Örkelljunga för att få en del lektioner. Då är det bättre att all undervisning sker i Örkelljunga menar Björn Zorec.

– Till exempel saknas en funktionsduglig idrottshall, no-salar, hemkunskap, träslöjd. det är rätt mycket som saknas, säger Björn Zorec.

Frågan om skolornas framtid är inte färdigbehandlad politiskt än. Först den 25 mars tar kommunfullmäktige slutgiltigt beslut.